-A +A
Therapeut zoeken
Binnen kilometer
van postcode of plaatsnaam

 

Meer doden door pijnstillers dan door drugs

Overdoses pijnstillers eisen ieder jaar in Amerika meer levens dan het gebruik van cocaïne en heroïne samen.

Dat is de conclusie van de Amerikaanse Centra voor Ziektebestrijding en preventie (CDC). In 2008 stierven ongeveer 15.000 mensen door het innemen van te veel pijnstillers ineens. In 1999 was dit nog 'maar' 4000. Deze overdoses van geneesmiddelen worden nota bene afgegeven op doktersrecept. Weliswaar gaat het hier over Amerika, maar het zal in Nederland niet veel anders zijn. Na de Tweede Wereldoorlog spiegelden we ons maar al te graag aan Amerika en bepaald niet altijd met een positief gevolg; daardoor zijn de verschillen minimaal geworden.
Uiteraard is dit niet bedoeld als promotie voor drugs of de legalisatie ervan, maar vooral als waarschuwing tegen het onverantwoord gebruik van pijnstillers. Het is goed te bedenken dat één van de bijwerkingen van pijnstillers meestal 'pijn' is. Die bijwerking treedt vrij snel op na het regelmatige gebruik ervan. Graag wordt dan de overstap gemaakt naar een andere, meestal zwaardere pijnstiller. Jonge mensen met een morfinepreparaat, zo'n beetje het einde van het traject van pijnbestrijding, zijn geen uitzondering meer.
Overigens, de als onschuldig beschouwde paracetamol kan ook al dramatische gevolgen hebben. Mensen die in een kort tijdsbestek 20 tabletten paracetamol innemen, vergiftigen hun lever. Het is een niet meer te keren proces dat de lever langzaam vernielt. Het leidt tot necrose, het afsterven van leverweefsel. Een paracetamolvergiftiging die niet wordt gekeerd, eindigt onherroepelijk met de dood. De eerste symptomen van een vergiftiging zijn anorexie (gebrek aan eetlust), misselijkheid, braken en, het meest opvallend voor een pijnstiller, pijnen.

Bert Kloosterman, hoofdredacteur DNUA