Hooikoorts en histamine

Uit: Nr. 281, sep/okt 2022

In Nederland heeft een op de vijf mensen hooikoorts, ook wel pollinosis genoemd. Volgens de Dikke Van Dale is hooikoorts een allergische ontstekingsreactie aan de slijmvliezen van ogen, neus en ademhalingswerktuigen. Het gaat, bij daarvoor gevoelige personen, met koorts gepaard en wordt veroorzaakt door stuifmeel van bloeiende grassen, bomen en planten.

Door de stijgende temperaturen duurt het pollenseizoen langer. De meeste klachten worden ervaren op droge, warme dagen. Een andere benaming voor hooikoorts is ‘rhinitis allergica periodica’, ofwel chronische allergische loopneus. De naam hooikoorts komt van de tijd waarin klachten voornamelijk voorkomen en wel het hooiseizoen.

Waardoor krijg je hooikoorts?

Praktijkervaring wijst uit dat veel mensen een overactief afweersysteem hebben. Er is sprake van een erfelijke aanleg, een gemis aan enzymen en een verhoogd histaminegehalte.

Het afweersysteem huist voor 75% in onze darmen. Veel mensen hebben een glutenintolerantie, maar weten dit niet. Het eiwit gliadine in gluten veroorzaakt een ontstekingsreactie (beschadiging) aan de slijmvliezen van de

darmen. De darmflora en het afweersysteem raken hierdoor verstoord.

Histamine

Het lichaam reageert op de ontstekingsreactie door het tegengif histamine vrij te maken in de mestcellen. Veel mensen hebben een verhoogd histaminegehalte en ook een intolerantie voor histamine, maar weten dit vaak (nog) niet. Het afweersysteem staat altijd aan en is alert. Door een teveel aan histamine ontstaan overgevoeligheidsreacties zoals hooikoorts, astma of eczeem. Veel kinderen hebben al op jonge leeftijd last van eczeem door een verhoogd

histaminegehalte.

Symptomen

Door een verhoogd histaminegehalte kunnen bij hooikoorts de volgende klachten ontstaan:

niezen, loopneus of verstopte neus, brandende of tranende ogen, jeuk, roodheid, zwelling van het lichaamsweefsel, huiduitslag, gezwollen oogleden of keel en kriebelhoest. Ook kun je last hebben van hoofdpijn, voel je je vermoeid en lusteloos. Histamine is een lichaamseigen hormoonachtig eiwit en een neurotransmitter die invloed heeft op de psyche en het gedrag. Histamine behoort tot de groep van biogene aminen.

Oorzaken

· gluten-, zuivel-, en/of histamine intolerantie

· overmatige consumptie van dierlijke eiwitten

· pesticiden en E-nummers; pesticiden kunnen zelfs hartritmestoornissen veroorzaken

· onnatuurlijke eet- en leefgewoonten

· alcohol en tabak

· stress

· onverwerkte emoties

· weinig beweging

· medicijngebruik

· onvoldoende slaap

· voeding, rijk aan histamine (vooral de dierlijke eiwitten)

Wist je dat in de angel van een wesp zich

histamine bevindt? Dit tegengif behoort tot het natuurlijk afweermechanisme van de wesp. De symptomen die ontstaan na een wespensteek komen overeen met die van hooikoorts, vanwege het vrijkomen van histamine in de mestcellen van ons lichaam.

Zoenen, een natuurlijk medicijn?

Dat zoenen erg gezond is, was al wereldwijd bekend. Maar een lange zoensessie blijkt ook te helpen tegen hooikoorts, zo is gebleken uit Japans onderzoek.

Een halfuur durende kus doet de hooikoortsverschijnselen verminderen, doordat de productie van het stofje dat hooikoorts opwekt, histamine, wordt verminderd.

All you need is love!

Natuurvoedingstherapie

Hooikoorts vraagt om een natuurlijke behandeling en gezonde eet- en leefgewoonten.

Vermijd vooral dierlijke voeding, deze bevat veel histamine. Dierlijke voeding versterkt de hooikoortsverschijnselen. Fruit en groenten, mits biologisch geteeld, verminderen de

symptomen van hooikoorts.

Preventie

Klachten zijn te voorkomen door:

· natuurlijke en plantaardige voeding te eten

· te kiezen voor fruit en groenten (biologisch geteeld)

· gluten, zuivel, suiker en alcohol zoveel

mogelijk te vermijden

· meer te ontspannen in de natuur

· voldoende te bewegen

· emoties goed te verwerken en stress te

vermijden

· uitscheidingsorganen zoals darmen, lever, nieren en longen te stimuleren

Als onze darmen bevolkt zijn met goede bacteriën, functioneert ons afweersysteem goed en is ons histaminegehalte laag, waardoor hooikoortsklachten verminderen of verdwijnen.

Een hooikoortsvrij jaar gewenst!

Didy van de Veer

didyvandev@yahoo.com