Uit: De Natuur Uw Arts Nr. 264, november/december 2019

Zodra het einde van het jaar nadert, begint bij sommige huisdierbezitters en hun huisdieren de vuurwerkstress. In bepaalde woonwijken start men al weken voor oudejaarsavond met het afsteken van vuurwerk. Als je daar woont is bij veel dieren het hek van de dam.

Met honden kunnen, tijdens de puppytraining en met behulp van een gedragsdeskundige, oefeningen worden gedaan om de hond beter weerbaar tegen vuurwerk te maken. Als training zijn hiervoor speciale geluids-cd’s gemaakt. Echter, is uw hond (of kat) eenmaal angstig voor vuurwerk geworden, dan wordt dat moeilijker. De angst-stress bouwt zich als het ware op. Het wordt tijdens het leven gaandeweg wat erger. In dat geval zou ik niet kiezen voor een confrontatie met vuurwerkgeluiden zonder hulp van een deskundige.

Elk hondenras heeft verschillende kenmerken en karakters. De socialisatieperiode van een hond is tussen de 5 en 14 weken. Waar de hond zich in die fase bevond en wat hij/zij tijdens die fase heeft meegemaakt, blijft bepalend voor de rest van het leven. Woonde het dier toen heel geïsoleerd en hoorde het nooit enig lawaai of zag het geen verkeer, dan vergt het een geleidelijke aanpak om het daaraan te laten wennen. Heeft de hond deze dingen tijdens de socialisatieperiode wél meegemaakt, dan wordt het later herkend als ‘bekend’ en is er meestal minder vaak een angstprobleem.

Onweer, de ene hond is er angstig voor, terwijl de andere dat niet is. Angst voor onweer werkt heel anders dan angst voor vuurwerk. Bij onweer is de hele atmosfeer letterlijk ‘geladen’; elektriciteit hoopt zich op. Een dier (of mens) dat daar gevoelig voor is, kan deze lading voelen. Het geeft een onheilspellend (niet tastbaar) gevoel. Daarom voorspellen honden met onweers-angst meestal perfect de aanstaande bui. Aan het gedrag van het dier zie je dat er onweer komt. Bij vuurwerk is hier geen sprake van. Dat komt onverwacht.

Wat kunnen we met behulp van homeo-pathie en fytotherapie doen aan vuurwerkangst? Je kunt het dier natuurlijke middelen geven om de sterkste emotionele prikkels te dempen. Het dier schiet minder snel in de stress, zonder suf te zijn. Het is wel nodig hier een paar weken van tevoren mee te starten en ermee door te gaan tot half januari (opbouwen en afbouwen). Sommige mensen halen een soort valiumpreparaat bij de dierenarts voor 1-2 dagen rond de jaarwisseling. Het dier is dan helemaal van de wereld en bouwt daardoor ook geen gewenning op tegen vuurwerk. Het maakt het als het ware niet bewust mee. Ingeval van homeopathie en fytotherapie ondersteun je juist het gedrag, waardoor het zelfs kan zijn dat het gedrag van de hond ten aanzien van vuurwerk op termijn verbetert. Dit is met name het geval als de angst nog niet vele jaren aanwezig is en we het passende constitutiemiddel voor het dier kunnen vinden. Zie voor meer uitleg over constitutiemiddelen mijn artikel ‘gedragsproblemen bij honden’ op mijn website.

Voor de behandeling van vuurwerkangst maak ik meestal een combinatie van enkele middelen, waardoor de emoties worden gedempt. Daarbij probeer ik het juiste typemiddel (constitutiemiddel) te vinden. Lukt dat, dan worden eigenlijk alle kwalen, van zowel fysieke- als emotionele aard, aangepakt.

Homeopathische middelen die passen bij vuurwerkangst zijn:

• Rododendron (alpenroos). De plant komt uit gebergten in Siberië, een ‘onstuimig’ gebied. Het groeit op zeer ruige bodem. Mens of dier worden er rustiger van en lijken (bij onweer) minder last te hebben van de gevoeligheid voor de elektrisch geladen atmosfeer. Dit is alleen zo bij de homeopathische verdunning. Zou je hetzelfde middel onverdund toedienen dan gebeurt het tegenovergestelde.

• Natrium boracicum (borax) werkt bij honden die uitgesproken angstig zijn voor alle (plotselinge) harde of knallende geluiden.

• Phosphorus (fosfor) werkt bij dieren die atletisch gebouwd zijn. Deze dieren hebben vaak een glanzende en zachte vacht. Ook hebben deze typen een goed uithoudingsvermogen. Ze zijn vaak schrikachtig van aard, met name voor harde geluiden en voor onweer en vuurwerk.

• Zinkum valerianicum (zinkisovalerianaat) werkt rustgevend op alle emotionele processen, waardoor het mede toepasbaar is bij vuurwerkangst.

• Overige middelen, fytotherapie en/of supplementen zijn o.a. Passiflora incarnata (passiebloem), Avena sativa (haver) en Melissa officinalis (citroenmelisse), soms gecombineerd met een voedingssupplement dat o.a. thiamine, riboflavine, niacine, vitamine B6, magnesium, choline, inositol en L-tryptofaan bevat.

Heeft uw huisdier last van vuurwerkangst, onthoud dan dat we bij voorkeur rond Sinterklaas starten met de behandeling van homeopathie en/of fytotherapie. We bouwen het langzaam op tot de jaarwisseling. Tijdens de jaarwisseling geven we enkele dagen een hogere dosering (vaker per dag ingeven). Na de jaarwisseling bouwen we alles in enkele weken weer af.

Sita van der Munnik, veterinair homeopaat

www.homeo-natura.nl

info@homeo-natura.nl

0224 571879

Vuurwerkangst bij huisdieren