Misschien wel het belangrijkste mineraal voor het lichaam

Silicium

Uit: Nr. 258, nov/dec 2018

In 2017 heb ik een extra studie gedaan op het onderwerp mineralen en ben ik gestart met het geven van een tweedaagse cursus over mineralen en de haarmineralentest bij de stichting Ortho Health Foundation. Mineralen kun je niet zelf aanmaken, zoals de meeste vitaminen.

Misschien ken je vitamine B12 dat een vorm van cobalamine in zich heeft. Cobalamine verwijst naar het mineraal kobalt; zonder dit mineraal is er geen B12. Vitamine K is werkzaam vanwege de mineralen borium, magnesium, zink en zwavel. Zonder mineralen is het voor je lichaam onmogelijk om enzymen, hormonen, eiwitten en vetzuren aan te maken.

Silicium is wat mij betreft het belangrijkste mineraal. Oké, zonder koolstof bestaat je lichaam niet, maar silicium is één van de 15 essentiële mineralen, naast twee anderen, te weten jodium en chloride (die officieel geen mineralen zijn). Kenmerkend voor deze mineralen is dat er bij een tekort óf een stapeling van het mineraal, problemen ontstaan in de stofwisseling van het lichaam. Dat betekent dat je lichaam minder goed gaat functioneren of zelfs ziek wordt als één of meerdere mineralen niet in orde zijn.

Silicium en aluminum

Silicium noem ik wel het ‘plakmineraal.’ Het zorgt ervoor dat alle andere mineralen beter gaan functioneren. Het fungeert als een soort moeder voor alle andere, want het legt de fundatie voor de rest. Silicium wordt alleen opgenomen in het lichaam in de vorm van siliciumzuur. Dit is de vorm waarin een molecuul water is ingesloten in het siliciummolecuul. De meest voorkomende vorm van silicium is echter siliciumdioxide. Deze vorm vind je zelfs terug in sommige supplementen. Eenmaal aangekomen in het lichaam is gebleken dat je lichaam hier niets mee kan. Een tekort aan silicium is heel moeilijk te meten, omdat het niet in haarmineralen-analyses of bloedanalyse vast te stellen is. Mijn cyberscan geeft hierover wél uitsluitsel, maar dat is dan weer geen ‘harde’ laboratoriumtest.

Silicium komt voor in brandnetel, bamboe, selderij, hop, rode ui, komkommer, haver, gerst, tarwe, gierst en aardappelen, mits de grond voldoende silicium bevat. Hier zit een stevige adder onder het gras. Vroeger werden de landbouwgronden verrijkt met silicium van natuurlijke oorsprong, maar sinds de komst van kunstmest en bestrijdingsmiddelen is er een onnatuurlijke vorm van silicium in gebruik. Deze vorm is het aluminiumsilicaat waarbij een molecuul silicium aan aluminium is gebonden. Aluminium komt net als silicium ontzettend veel voor in de aardkorst, maar valt onder de zware metalen. Aluminiumstapeling komt tegenwoordig heel veel voor in het menselijk lichaam. Het zit dan ook in je deodorant, pannen, aarde, schoonheidsproducten, drinkwater, medicijnen, zoals maagzuurremmers, en in vaccinaties. Een te hoge concentratie vergiftigt op den duur het lichaam, met mogelijk de volgende symptomen: vergeetachtigheid, moeheid, darmfalen, adhd en zenuwaantasting. Ziekten waarbij aluminium een dubieuze rol speelt zijn parkinson, alzheimer, borstkanker en waarschijnlijk nierfalen.

 

Gluten

Aluminiumsilicaat-bevattende gluten konden weleens de werkelijke oorzaak zijn van de wijdverspreide glutenintolerantie. De granen zijn de afgelopen 50 jaar veredeld en daardoor korter en sterker geworden. Dat geeft meer opbrengst, maar de samenstelling is hierdoor ook veranderd. Gluten die aluminiumsilicaat bevatten, ‘snijden’ als het ware door het slijmvlies van de dunne darm heen en tasten hiermee de darmwand aan. Dit is een gradueel proces, maar op een gegeven moment wordt de kans op een lekkende darm steeds groter. Een siliciumtekort geeft klachten als bindweefselzwakte in de vorm van terugkerende blessures aan de gewrichten, meniscus, spieren en pezen. Het geeft artrose, osteoporose, huidproblemen, darmproblemen inclusief ontstekingen, broos en dun haar, en glutenintolerantie t/m coeliakie. Extra silicium heb je nodig bij stress, zwaremetalenbelasting, pesticide, ouderdom, bij het eten van niet-biologisch voedsel en e-nummers.

Je kunt op je vingers natellen dat, met het bovenstaande in het hoofd, het zeer aannemelijk is dat zo ongeveer iedereen in meerdere of mindere mate een tekort heeft aan silicium. Een tijdje silicium innemen ter preventie is geen overbodige luxe, want ga maar na: Heb je overgangsklachten, dan is de balans tussen koper en zink verstoord en silicium brengt dit weer in evenwicht. Heb je last van allergieën? Dan heb je zeker silicium nodig omdat anders boron, zink en mangaan niet goed kunnen werken.

 

 

Omdat silicium de meeste andere mineralen faciliteert, zodat ze beter kunnen worden opgenomen, geeft een tekort aan silicium ook een tekort of stapeling aan van de volgende mineralen: boron, zwavel, fosfor, calcium, magnesium, mangaan, koper, zink en ijzer. Een tekort aan magnesium kan krampen veroorzaken, maar een tekort aan calcium doet dat ook. Een stapeling van koper geeft hormonale problemen en een tekort aan zink geeft een overgevoeligheid voor virale en bacteriële infecties.

Waarmee maar weer duidelijk wordt dat silicium zeer belangrijk is en nog veel te weinig wordt gesuppleerd. In de meeste multipreparaten ontbreekt het. Vooralsnog is het raadzaam om silicium enkelvoudig toe te voegen aan je dagelijkse voeding, vanwege de belangrijk werking in het menselijk lichaam.

Hayo Bol

www.hayobol.nl