Diarree

Uit: Nr. 257, sep/okt 2018

Wanneer ontlasting wat al te gemakkelijk komt!

Soms kom je er niet onderuit om een bepaald onderwerp te nemen voor een artikel. Dat is deze keer het geval. In mijn praktijk zag ik in de afgelopen tijd verschillende mensen met als hoofdklacht diarree.

Het opvallende was dat de problematiek erg verschillend was, soms met een duidelijke oorzaak en soms zonder; de ene keer was het probleem acuut en de andere keer chronisch. Maar het is altijd vervelend: de een was echt ziek, de ander had forse buikpijn, een derde heeft bloedverlies en een vierde is incontinent.

Gelukkig kun je daar als homeopathisch arts vaak wat mee. Er worden in dit artikel wat mogelijkheden genoemd, met daarna voorbeelden uit de praktijk, verkort en geanonimiseerd. Zoals altijd wordt er naar het geheel gekeken, en tellen ook andere klachten en verschijnselen mee bij het voorgeschreven middel.

De acute vorm

Vaak is er bij de acute vorm van diarree sprake van een infectie, die in het algemeen snel en makkelijk is te behandelen. Soms komt het door de voeding – zoals bij baby’s een nieuw geïntroduceerd product – of een disbalans in de voeding. Het vinden van de aanleiding is dan van belang, maar niet altijd makkelijk. Is de oorzaak een overgevoeligheid, dan wordt het dieet aangepast, bijvoorbeeld door melk uit het dieet te halen. Ook wordt er een homeopathisch middel ingezet: de bedoeling is immers niet alleen de klachten te vermijden (in dit geval geen diarree als er geen melk wordt genuttigd) maar ook de patiënt te genezen (zodat melk goed verteerd wordt).

Antibiotica

Ontlastingsproblemen komen veel voor na antibiotica. Tegenwoordig is dan de eerste stap het innemen van probiotica (goede darmbacteriën), omdat we weten dat door antibiotica de darmflora verstoord wordt. Maar dat helpt niet altijd. Het kan dan een optie zijn om een ander probioticum in te nemen. En anders is het passende homeopathische middel de volgende stap. We zien zeer geregeld dat mensen na een reguliere behandeling niet opknappen en moe en uit balans blijven. Een homeopathisch middel doet dan vaak wonderen!

De chronische vorm

De oorzaak van diarree kan ook een chronische darmontsteking zijn. Berucht zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, twee ernstige ziekten. Ook hier kun je als homeopathisch arts wat betekenen. In de eerste plaats met leefstijladviezen. In de reguliere geneeskunde wordt slechts zelden een voedingsadvies gegeven bij deze ziekten. Toch is uit onderzoek gebleken dat van de mensen die met deze ziekten ‘gewoon door-eten’ na 1 jaar 20% weer een opvlamming heeft en na 5 jaar 100%. Wordt er echter vegetarisch gegeten, dan zijn deze cijfers respectievelijk 0% en 20%. Een enorm verschil! Naast de algemene adviezen wordt ook een homeopathisch middel voorgeschreven om de ziekte tot rust te brengen.

Verlies van ontlasting

Opvallend genoeg kwamen er de afgelopen tijd ook patiënten bij me met verlies van ontlasting, een vervelende en lastige klacht die bij ouderen nogal eens optreedt. Bij een stevige ontlasting is het probleem al naar genoeg, maar als de ontlasting dun is, kan het zo vervelend zijn dat deze mensen de deur niet meer uit durven.

Genoeg theorie, op naar de praktijkvoorbeelden.

Elze is midden veertig en flink ziek. Ze belt me dinsdag op het eind van de middag. Ze heeft maandag een maaltijd met kip gegeten en daarna is alles begonnen: slecht geslapen, buikpijn en niet lekker. Ze is nog wel gaan werken, maar ’s middags moest ze naar huis: 38,4° Celsius en forse buikpijn. Ze heeft eerst veel ontlasting gehad, die steeds dunner werd. Met de aandrang heeft ze enorme krampen, zo erg dat ze bang is flauw te vallen. Ook moet ze overgeven en ze heeft nog steeds diarree. De diarree stinkt verschrikkelijk, een rotte lijkengeur, is onverteerd en er zit gelig slijm bij.

Toen de krampen op zijn ergst waren moest ze rennen naar de wc, voorovergebogen want anders deed het te veel pijn. Haar buik vasthouden en ook warmte op haar buik is fijn. Ze ligt zo stil mogelijk, bewegen doet veel pijn. Bij de pijn is ze erg koud en ligt te klappertanden. Ze krijgt het middel Bryonia 200K voorgeschreven. Ze merkt ’s avonds al dat de krampen geleidelijk minder heftig worden, ze slaapt goed, heeft ’s nachts geen diarree meer gehad en voelt zich de volgende morgen een stuk beter. Ze herstelt vlot.

Patrick is 40 en een druk baasje. Hij barstte altijd van de energie, maar het wil niet meer. Hij is een paar weken geleden door een teek gebeten en heeft antibiotica gehad. Sindsdien blijft hij maar moe! En dat komt niet goed uit, omdat hij een eigen bedrijf heeft. Hij schat dat hij 30-40% minder energie heeft, en hij heeft ook geen puf om dingen te doen, terwijl hij daarvoor altijd vol zat met ideeën en initiatieven! Van 20 minuten wandelen is hij al bekaf. Hij kan niet meer tegen alcohol; dan is het of zijn spieren verzuren. Volgens de huisarts is zijn bloed goed (iets wat we vaak horen en wat niet betekent dat er geen klachten zijn). Tijdens de antibiotica had hij diarree (bijtend en stinkend), was misselijk en had wat uitslag. De moeheid, die geleidelijk erger wordt, is toen begonnen. Aan het eind van de dag is hij kapot. Hij slaapt vrij goed maar ligt wel ontzettend te zweten, is ’s morgens redelijk uitgerust maar wel erg stijf met een golvende pijn in handen en voeten. Bij bewegen heeft hij spierpijn.

Hij krijgt het middel Sulphur 200K. Binnen een week voelt hij zich veel beter: geen spierpijn meer, niet meer stijf ’s morgens bij het opstaan, geen pijn meer in handen en voeten. Zijn energie is zeker 80% verbeterd. Hij vraagt of ik ook nog iets heb voor de stress op zijn werk…

Janine is jaren geleden bij me geweest met colitis ulcerosa. Ze heeft toen een aantal middelen gehad, maar helaas zonder succes. In eerste instantie komt ze terug omdat ze niet zwanger kan worden. Ze is onderzocht op de gebruikelijke manier en er was niet veel mis. ‘Of homeopathie iets voor haar zou kunnen betekenen?’

Zij en haar man krijgen allebei een homeopathisch middel. Na het middel Sepia was ze tot grote vreugde binnen vier maanden zwanger. De zwangerschap verloopt voorspoedig, maar na een maand of vier, vijf spelen de oude darmklachten weer op. Ze wil liever geen reguliere middelen in verband met de gevolgen voor de baby. Ze is een lieve wat gesloten vrouw, die niet snel klaagt. Dat maakt het vinden van het juiste middel wat minder makkelijk. Er zijn lokale symptomen: buikpijn, bloed en slijm bij de ontlasting, niet tegen tarwe kunnen, pijn aan de anus bij zitten, maar niet zo specifiek dat ze direct naar een middel wijzen. Ondertussen komt er meer slijm en meer bloed bij de ontlasting. Na een paar middelen met weinig effect gegeven te hebben, valt op dat ze nog steeds misselijk kan zijn, meer dan ik me realiseerde. Verder is ze dol op zoetigheid, maar daar wordt de misselijkheid erger van. Nu wordt het me duidelijk. Ze krijgt het middel Ipecacuanha 200K. Eerst gaat haar ontlasting veel meer stinken, dan verminderen het bloed en de slijm bij de ontlasting, wordt de ontlasting weer stevig en neemt ook de misselijkheid af. Alles wordt rustig.

Inmiddels is er een gezonde baby geboren!

Eefje is een vitale oudere dame van 80 jaar. Ze doet nog van alles, maar wordt nu gehinderd door een ongemerkt verlies van ontlasting. Zo gênant! Veel mensen op die leeftijd hebben last van eenzaamheid, maar zij niet: ze is heel actief, doet veel vrijwilligerswerk, waarbij ze nog lekker doorbikkelt en haar mannetje staat. Ze is altijd bevlogen en sociaal geweest. Dat maakt deze klacht een ernstige handicap: zo durft ze bijna niet meer van huis te gaan. Het is ook een onvoorspelbare klacht: het is zeker niet elke dag, en ze voelt het niet meteen, maar pas als het te laat is. Veel meer is er ook niet over te zeggen. Verder zijn haar benen de laatste tijd zo slap en zwaar; ze zakt soms door haar knieën. Ze is geen klager: verder is er niets het vermelden waard, zegt ze. Ze krijgt het middel Causticum 200K. Binnen een week merkt ze dat haar klachten minder worden en haar benen sterker. Geleidelijk knapt ze helemaal op en kan ze weer bergen werk verzetten.

Wat leuk is om te vermelden, is dat homeopathie niet alleen bij mensen een goed effect heeft, maar ook bij dieren. Zo behandelde de dierenarts in onze praktijk onlangs een hond met een chronische darmontsteking. Deze hond had frequent diarree met veel slijm en bloed, soms vele keren achter elkaar, en was flink ziek. Dit was geen acute klacht, maar speelde al jaren. Na twee homeopathische middelen knapte hij in een paar weken volledig op.

Steeds weer blijkt dat er met een homeopathische behandeling ongelooflijke dingen realiteit worden.

Michel de Sonnaville, Apeldoorn

Arts voor algemene geneeskunde, gespecialiseerd in homeopathie.

www.centaurea.nl