Tanden lezen

Je gebit, de stoppenkast van je lijf

Uit: Nr. 275, sep/okt 2021

Je hebt energie nodig om te leven, elke dag neem je voedsel tot je om je lichaam te voeden met energie. Maar wat als er iets misgaat in jouw ‘stoppenkast’?

Het lichaam heeft een complex verteringsstelsel dat ons voedsel afbreekt. Zodat uiteindelijk elke cel voorzien is van energie om het hart te laten kloppen en vervolgens het lichaam te laten groeien, te onderhouden en het opnieuw in te kunnen zetten voor de vertering van de volgende maaltijd.

Maar de mens is meer dan zijn lichaam. Indrukken vanuit de omgeving en van relaties, maar ook zonlicht, gedachten en gevoelens worden omgezet in frequenties die je een fijn of een slecht gevoel geven. Dit zet je vervolgens aan tot, of onthoud je juist van, een bepaalde handeling.

Meridianen en tanden

In de meridianenleer vinden we een benadering die aansluit bij de bovenstaande holistische visie op de mens. De mens is geen verzameling van losse onderdelen, maar een samenhangend geheel van lichaam, geest en gevoel. Om daar meer inzicht in te krijgen gebruik ik onder andere in de biologische tandheelkunde de EAV-meting. Bij een EAV-meting gaan we ervan uit dat elke tand of kies door middel van een meridiaan verbonden is met een bepaald orgaan, hormoonsysteem of weefsel.

In een EAV-meting die gebaseerd is op de Chinese acupunctuur, worden verschillende meridiaanpunten op handen, voeten en in het gezicht doorgemeten. De meting geeft een beeld van de bio-energetische door­stroming in het meridianennetwerk.

Bij deze traditionele Chinese geneeswijze gaat het om levensenergie (Qi) die de verschillende chakra’s beïnvloedt. De Qi wordt verdeeld over het systeem van meridianen, die vervolgens de verschillende hormoonsystemen, weefsels en organen beïnvloeden. Balans in dit complexe systeem is een voorwaarde voor een goede algehele gezondheid. Als die balans wordt verstoord zien we fysieke en/of geestelijke klachten ontstaan.

Het gebit is daarbij belangrijk, want de tanden en kiezen zijn ook aangesloten op dit meridianennetwerk. Vanuit de EAV-meting en de acupunctuur is elk gebitselement verbonden met een bepaalde meridiaan. Je zou het gebit als de ‘stoppenkast’ van dit meridianennetwerk kunnen zien.

Misschien ken je het knarsen en persen van je tanden in de nacht als er te veel spanning of stress komt te staan op dit meridianen netwerk. De oorzaak hiervan kan een bepaalde levenswijze zijn, of in onderliggende aandoeningen zitten. Bij knarsen probeert het gebit om een deel van de spanning af te voeren. De hoeveelheid ‘night guards’ (een kunststof bitje om tandenknarsen tegen te gaan tijdens de slaap), die ik regelmatig voorbij zie komen in de tandartspraktijk is schrikbarend. Het is in mijn visie beter om het overspannen netwerk weer in balans te brengen voordat de ‘stoppen’ doorslaan. Maar ook om doorgeslagen stoppen (de kiezen of tanden die een wortelkanaalbehandeling hebben ondergaan en hierdoor hun verbinding zijn verloren met de rest van het lichaam) op tijd te vervangen.

Acupunctuur

Regelmatig maak ik in de praktijk mee dat cliënten met een bepaalde fysieke klacht bij een acupuncturist zijn geweest. Er trad over het algemeen verbetering op tijdens de behandeling, maar de klachten kwamen naderhand weer terug omdat er verstoringen zaten op het gebit. Pas nadat bepaalde gebitselementen in ‘de stoppenkast’ waren behandeld had de acupunctuur het gewenste resultaat.

Naast de verkregen informatie van de cliënt en informatie via de tong en pols blijkt de EAV-meting waardevol bij het opsporen van de disbalans in het meridianennetwerk.

Voorbeelden uit de praktijk

1. Een jongetje van 9 jaar kwam bij ons in de biologische tandartspraktijk met een niet ingedaalde linker voortand (element 11). Hij bleek na meting met de EAV-meter een afwijking op de bijnier/testis meridiaan te hebben. Bij navraag bleek er een achterstand in de ontwikkeling van het mannelijke geslachtsdeel.

De voortanden zijn verbonden met de meridiaan van het urogenitaal stelsel. Naast een tandheelkundige ingreep is deze jonge cliënt ook doorverwezen voor acupunctuur.

2. Ander voorbeeld: een cliënt met een lange historie van schouderpijn en verschillende andere klachten in de gebieden waar de dikke- darmmeridiaan doorheen loopt.

Deze jarenlange klachten gingen vooraf aan een uiteindelijk gediagnostiseerde dikkedarmkanker (coloncarcinoom).

Daarbij had deze cliënt een langdurig probleem met de 47, een wortelkanaal behandelde kies, die na een niet succesvolle apexresectie (wortelpuntoperatie) toch uiteindelijk bij zijn vorige tandarts geëxtraheerd (getrokken) moest worden. Dit element ligt in het verloop van de dikkedarmmeridiaan en is in de EAV direct met de dikke- en dunnedarmmeridiaan verbonden.

3. Of: een cliënt met trigeminusneuralgie (aangezichtspijn), chronische sinusitis (neusbijholteontsteking), maagklachten en klachten aan de elementen 24 en 25. Hier was tijdens een acupunctuurbehandeling enige verbetering maar uiteindelijk kwamen de klachten steeds weer terug.

In de EAV-meting kwam er een flinke afwijking op de maagmeridiaan naar voren. Vaak zie ik in de praktijk bij neurologische klachten een doorlopen Pfeiffer, herpes of Lyme.

Hier kan men de problematiek in de stoppenkast (pijnklachten in de 24, 25) terug herleiden als een gevolg van de onderliggende storing op de maagmeridiaan. Na een bloedonderzoek is de cliënt doorverwezen voor het uitleiden van het Epstein Bahr virus (Pfeiffer). Het Epstein Bahr-virus wordt nooit geheel door het lichaam opgeruimd en net als bij het herpesvirus blijven er latente infecties achter.

In het geval van deze cliënt lijken de latente infecties zich te bevinden in de slijmvliezen van de regio maag en sinus.

Het prikken van punten op de maagmeridiaan is in de acupunctuur een belangrijk onderdeel van de receptuur behandeling voor trigeminusneuralgie, daarbij zijn de elementen 24 en 25 in de EAV rechtstreeks verbonden met de maag.

Mond- en darmflora

Bij gingivitis (tandvleesontsteking) en parodontitis (steunweefsel ontsteking, bedoeld wordt tandvlees, kaakbot en vezels tezamen), maar ook bij actieve cariës kunnen we de pathologische bacteriën die ontstekingen en/of tandbederf veroorzaken voor een belangrijk deel bestrijden met een verbeterde mondhygiëne. Maar even zo belangrijk is het herstellen van de flora in het gehele traject van mond tot darm. In de orale microbiologie is veel onderzoek gedaan naar het bestaan, overleven en vernietigen van goede en pathologische bacteriën door het inzetten van bepaalde elektromagnetische velden en golven.

Meer informatie kun je online vinden in:

The journal of applied oral science: The influence of the magnetic field in micro­organisms in the oral cavity, University of Belgrade, Serbia.3/2015

en in:

The journal of applied microbiology: Bacteriedodende activiteit en inactivering van orale pathogenen door bestraling met elektromagnetische golven

 

Een gezonde mond- en darmflora gedijt in de juiste frequentie, hiervoor is de juiste doorstroming, en dus een gezonde ‘stoppenkast’ essentieel.

Als in het lichaam meridianen uit balans en/of geblokkeerd raken is het belangrijk om ook de ‘stoppenkast’ (het gebit) goed te onderzoeken, om focale ontstekingshaarden te behandelen en om doorgeslagen stoppen (wortelkanaalbehandelde elementen) op tijd te vervangen. Daarmee worden betere voorwaarden geschapen voor de algehele gezondheid.

Alexander Kruijtbosch

Natuurgeneeskundige, samenwerkend in biologische tandartsteams in Amsterdam en Haarlem

www.2thecore.nl