De homeopathie kent twee grondregels.
De eerste regel heeft als gevolg dat een homeopaat een zieke behandelt met een geneesmiddel dat bij een gezond mens gelijkende ziekteverschijnselen veroorzaakt; de tweede regel bestaat uit het toedienen van een geneesmiddel in sterk verdunde vorm. Dit gaat soms zo ver dat er geen werkzame stoffen kunnen worden aangetoond. Meestal blijkt echter de werking des te sterker te zijn, vandaar de naam potentiëren (= in kracht toenemen).
Alvorens er overgegaan wordt tot een behandeling wordt eerst door de homeopaat een individuele totale diagnose gesteld, gericht op de persoon en niet op de ziekte.
Een tijdelijke verergering van klachten na het innemen is vaak een teken dat het medicijn aanslaat. De reactie is een belangrijke factor in de verdere behandeling.
Met homeopathie kunnen ook alledaagse kwaaltjes zoals verkoudheid, hoest, spierpijnen e.d. worden behandeld.

De klassieke homeopathie onderscheidt zich door het gebruik van zeer hoge potenties in zeer kleine hoeveelheden. Men grijpt hiermee dieper in het wezen van de patiënt: verstoorde gevoelens en mentaal functioneren van de patiënt worden hierbij sterker in de behandeling betrokken.

In dit verband is vermeldenswaard: het Post-Vaccinaal Syndroom (PVS). Hiervoor bestaat o.a. een behandeling volgens de methode van dokter Tinus Smits; tegenwoordig valt dit onder de nieuwe aanpak van de CEASE-therapie (zie PVS / CEASE )

AVIG / Artsenvereniging Voor Integrale Geneeskunde
(voorheen: VHAN / Vereniging voor Homeopathische Artsen Nederland)
Postbus 2182, 3800 CD Amersfoort
033 4328030 / avigartsen@gmail.com / http://www.avig.nl

NVKH / Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopathie
Nieuwstraat 33, 2406 TN Alphen aan den Rijn
Tel.: 0172 499595 / info@nvkh.nl / http://www.nvkh.nl

Toon 1 - 100 of 271 resultaten