Slikken we dit nog?

De Volkskrant van 17 december 2013:

‘Voedingssupplement heeft echt geen enkel effect op gezondheid’.

De krant haalt vier vooraanstaande Amerikaanse en Britse artsen aan die dit stellen in een commentaar in de Annals of Internal Medicine. Zij baseren hun opvatting op drie recente onderzoeken, die werden gepubliceerd in hetzelfde blad. In de drie onderzoeken werd gebruikgemaakt van de onderzoeksmethode  het gerandomiseerde placebogecontroleerde, dubbelblinde onderzoek (clinical trials) en de meta-analyse.

Een fout meetinstrument

Echter wanneer geprobeerd wordt met deze methoden de effectiviteit van voedingssupplementen aan te tonen, zeker waar het preventie betreft, dan zal dat nooit lukken. Eenvoudigweg omdat deze methode een fout meetinstrument is om dit te willen meten. Al jarenlang is hier discussie over, maar deze artsen maken blijkbaar toch graag weer gebruik van deze ondeugdelijke methode. Deze methodieken zijn als meetinstrument ontworpen voor geneesmiddelen, niet voor voedingssupplementen.

Voedingssupplementen vs. ziekenhuisverblijf

Daar staat tegenover dat dit jaar in de Verenigde Staten een rapport verscheen van de onafhankelijke organisatie Precision Health Economics die wordt geleid door hoogleraren van topuniversiteiten. Gekeken werd naar de invloed van voedingssupplementen op het ziekenhuisverblijf. Het bleek dat voedingssupplementen een aanzienlijk korter ziekenhuisverblijf en een kleinere kans op een heropname betekenden. Hun conclusie: met iedere ‘suppletie-dollar’ kan bijna 53 dollar op de totale gezondheidskosten worden bespaard.

De Volkskrant heeft destijds niets gemeld over dit opzienbarende onderzoek en bericht blijkbaar liever over de mening van ‘vier vooraanstaande Amerikaanse en Britse artsen’ die hun mening baseren op metingen met een fout meetinstrument.

Dr. Gert E. Schuitemaker, 17 december 2013
http://www.ortho.nl/orthomoleculair-blog/nieuws/2013/fout-meetinstrument/